Hem   CD-skivor    Mina Instrument   Cirkeln 

Presentation

 

Jag heter Ellert Nordmark och är 69 år och har spelat gitarr sedan jag var liten grabb.

 

Ellertz Gästbok

          

Jag är uppväxt i en musikalisk familj i byn Tulleråsen i Offerdals socken i Jämtland med min bror Conny. Började redan i tonåren med musiken och mitt första instrument var givetvis knappdragspel  eftersom min far Stig Nordmark var en duktig dragspelare skulle ju detta gå i arv. Jag ledsnade trots allt på dragspelet och lyckades övertala min far att det var nog en gitarr jag ville ha, och på den banan är det fortfarande. Musikintresset var i början mestadels Spotnicks och Ventures, ja allt som klingade som en elgitarr sög jag i mej, även Shadows har bringat mej mycken nöje och glädje.

Min bror som spelade trummor på den tiden och jag var ute och spelade med farsgubben vid flera tillfällen under 60 & 70-talet, och även i andra konstalationer.

Det blev många spelkvällar under uppväxtåren hos "Nordmark´s" som det kallades på den tiden och många av byns ungdomar drogs dit eftersom dom visste att det blev musik om vi blev några stycken. Kan nämnas att Tord "Lobic" Edler tillbringade många kvällar hos Nordmark´s och då med basen i hand givetvis.

Vidare kan jag nämna några fler personer som kom och gästspelade hos Nordmark´s, det var John Olov "Joe" Edler som trakterade både orgel och fiol, Hasse Ivarsson trummor, Åke "pip" Larsson gitarr, bas & sång, Pär Olov Ivarsson gitarr, Stockholmarn Nils-Ivar Ivarsson gitarr & sång, Bo Byman trummor, Staffan Lundin gitarr, Astor Flinkberg gitarr & sång, Kurt Heed gitarr, Pär Ola Säterhall gitarr, trummor & sång, Sven Ove Strömquist bas, Bo Lennart Svensson dragspel, Karl Erik Blombergsson sax, Kenny Forslund från Kungsgården på gitarr & bas och givetvis min bror Conny som spelade trummor.

Redan 1965 bildades The Loobies, fyra grabbar från Änge centralskola, Staffan Lundin Änge, Erik Lindborg Änge, och min bror Conny och jag bildade gänget. 

Efter ett tag flyttade Erik L och Åke Larsson från Landön hoppade in på bas, detta trots att han aldrig tidigare hållit i en bas. Paniken var nära då det var talangjakt på Jämtängen sommaren 1965,och repetoaren bestod då endast av tre låtar. Tack vare lokalpatrioter blev det en andra placering av totalt fyra deltagare. Måste få nämna att just den kvällen spelade ett band som hette Björn Sesams med Hasse Rosén på gitarr, tänk Er vilken lycka för mej att få spela på hans gitarr, den finns med på omslaget på hans första soloplatta Guitar No:1.

Under 70-talet startade vi ett band som hette Ellertz och det var, Ivar Berg bas & sång, Roland Pederse´n trummor tyvärr avliden sedan några år tillbaka, Roger Ivansson gitarr & sång, Anders Berggren klaviatur och jag på gitarr.
Eftersom vi från början spelade modernt blev vi tvugna att rigga om i gänget och plockade in farsgubben på dragspel och spelade blandad dans, och då började spelningarna ramla in. Roland Pederse´n hade vid det laget slutat och även Roger Ivansson och ersättare på trummor & sång blev Pär Ola Säterhall, sedemera känd som sångare i
Kentucky. Stig Holm från Laxsjö blev inhoppare på bas då Ivar Berg flyttade till Stockholm, Ivar spelar med i The Fairlanes numer.
Det flesta spelningar vi hade under några års tid var uppe i Åre på olika fjällhotell, men även Aspnäs och Ok-hotellet var sådana ställen som vi spelade på och givetvis blev det en hel del festspelningar. Gänget lades ner 1978.

Efter detta var jag med i ett band några gånger som hette Roberts, det lustiga var att ingen av deltagarna hette Robert. Med var i alla fall Tord "Lobic" Edler på bas, Kalle Karlsson på trummor, Janne Asplund på sång (avliden dessvärre), en dragspelare som hette Ola någonting och jag på gitarr. Jag har för mej att de tre förstnämnda personerna ingick i det tidigare  populära Zätas.

Nu kom en tid då musiken för min del låg på en låg nivå. Runt 1998-99 vaknade detta till liv igen eftersom det gick att hämta hem midi filer på nätet och då öppnades en helt ny värld. Där fanns ju hur mycket komp som helst att hämta hem och på den banan är det fortfarande, visserligen utan midi filer numer.

År 1999-2000 startade ett gäng gubbar i min ålder en musikcirkel med gitarrgeniet Roger Paulsson som lärare,  detta har varit ett stort lyft för samtliga medlemmar i cirkeln. Deltagarna i cirkeln är Bertil "fixaren" Olsson, Bengt Åke Strömqvist, Göran Melin, Sven Göran Hedman, Janne Berglund, och jag. Kan nämnas att cirkelgänget har producerat 12 st cd-skivor gemensamt i daxläget (varav en julskiva). Flera av cirkelns medlemmar har även gjort egna skivor.

Ryktet gick att det hade bildats en musikcirkel och detta resulterade i ytterligare en cirkelgrupp med 4 medlemmar, Knut Swedberg, Lennart Borgebo, Bo Nilsson och Hilding Andersson, och det visar att det finns ett visst intresse för just den här typen av musik. Min cirkelgrupp har nyligen "2005" gjort ett musikinslag i BY-TV som sänds via Boxer och KomHem.

År 2001 återuppstod The Loobies (Staffan Lundin, Åke Larsson, Bosse Byman och jag) som blev "Nostalgiband" för en spelning i Rönnöfors på hemvändarveckan.  Bör nämnas att några av deltagarna spelade så blodet rann från ömma fingrar, eftersom respektive instrument ej trakterats på närmare 30 år. Sedan smärtorna lagt sej fanns endast positiva utlåtanden om återföreningen, och redan nästkommande år beslutades att göra ett nytt försök tillsammans. Detta resulterade i ytterligare en spelning i Tulleråsen 2002 i samband med en nostalgi dag i 50 och 60-tals stil, moped och MC utställning, då med Hasse Ivarsson från Berg på trummor, Mikael Lindman klaviatur och Lobic på bas. Den glädje som upplevdes gav inspiration till fortsättning.

Det nya gänget som bytte namn till Nostalgi Band bestod av: Staffan Lundin gitarr och sång, Åke Larsson sång och gitarr, Bosse Byman trummor, Mikael Lindman klaviatur, Bo Lennart Eriksson bas och jag på sologitarr.
Mikael Lindman slutade hösten 2003 och in kom Svenna Carlsson "proffset" från Frösön som bl a spelat med i Tommys orkester från Östersund i ca 20 år. Svenna har lämnat bandet och som vikariat på keybord hade vi för tillfället "Esset" Göran Wiklund känd i det dåvarande dansbandet Amadeus från Östersund.

Måste få sticka in här att en av mina gitarridoler under åren som gått är Tommy Andersson i Östersund och som har haft Tommys orkester i många många år, han spelar med i Kentucky numer som också är ett av mina favoritband. Tommy driver en studio i Östersund sedan flera år tillbaka "Tommys MusikLab".

Sedan började dansbandsräven och musikläraren Tommy Hemmingsson från Föllinge i vårat band och det var riktigt roligt att få spela ihop med en sådan musiker. Tommy medverkade i olika orkestrar redan under 60-talet. Kan nämnas Boretos, Orjes och på senare tid GePe-band och Ceviks från Olden m.fl. Så såg gänget ut men vi bestämde oss för att lägga ner bandet 2009.

Fortsättningsvis är jag engagerad i våran musikcirkel, ett härligt gäng gubbar i min ålder plus en yngling som är våran mentor nämligen Roger Paulsson.

Underårens lopp 2003 - 2020 har jag gjort 8 st cd-skivor och 1 st Julskiva "I Julens Harmoni"